DNr. 1.14
Doku kültüründe bir
laboratuvarda bulunması gerekenler:
-
Alev lambası
-
Alüminyum folyo
-
Ambalaj filmi (naylon)
-
Analitik elektronik terazi
-
Aspiratör
-
Basınçlı hava kompresörü veya kaynağı
-
Beherler (250 ml, 600 ml, 1 litre, 2
litre, 5 litre)
-
Bisturi
-
Buhar banyosu (100 C ye kadar
ayarlanabilen)
-
Buzdolabı (derin donduruculu)
-
Cam kavanozlar (cam şişe), muhtelif
reçel ve konserve kavanozları (100, 150, 200, 500 ml)
-
Dereceli silindirler (20 ml, 50 ml, 100
ml, 200 ml, 500 ml, 1 litre, 2 litre)
-
Dolaplar
-
Erlenler (100, 250 ml, 1, 2, 4 litre
kapasiteli en az bir tanesi ölçülü ağızlı)
-
Etüv
-
Fayanslar (10x10, 15x15 cm, en az 20
adet)
-
Filtre sterilizasyonu için filtre
üniteleri
-
Floresan ışığı (serin-beyaz) ile
aydınlatılan ve sıcaklığı ayarlanabilen kültür odası
-
Fotoğraf filmi (siyah-beyaz ve renkli,
slayt için)
-
Gaz kaynağı (doğal gaz)
-
Isıtıcılı manyetik karıştırıcı
-
Kağıt havlular
-
Kauçuk eldivenler
-
Laminar hava akışlı kabin (HEPA filtreli)
- Mikrodalga fırın
-
Mikro pipetler (Gilson vb.) 1-5 ml,
5-20 ml, 20-50 ml, 50-200 ml, 200-1000 ml arası ayarlanabilen çeşitli
hassasiyette.
-
Mikroskoplar (stereo; büyütmeli ve ışık
kaynaklı)
-
Otoklav, basınçlı pişirici ve otoklav
eldivenleri
-
Otomatik pipet
-
Pastör pipetler (arkası pamuklu, 15-23
mm uzunluğunda)
-
Pensler (4, 7, 8 inç) ikişer adet
-
Petri kapları (5, 7, 9, 12, 14 cm cam
veya tek kullanımlık plastik)
-
pH metre
-
Pipet doldurucu
-
Pipet memeleri
-
Pipet pompası (20 ml, mekanik veya
otomatik)
-
Pipet yıkayıcı
-
Pipetler (1, 5, 10 ml, tek kullanım
için veya cam)
-
Plastik fide dikim kapları
-
Raflar
-
Raklar
-
Saf alkol (%96 Ethanol)
-
Saf su ünitesi (su demineralizasyon
ünitesi tercih edilmelidir).
-
Çalkalayıcı (yatay-horizontal)
-
Santrifüj (makro-mikro)
-
Sprey şişesi ve şişeler
- Test
tüpleri (25 x 100 mm)
- Tripod
Çalışma alanı
Mikro üretimde
çalışmaların yapılabilmesi için bir laboratuvar düzeninin kurulması, bu
düzende gereğinde ayarlanabilen ısı, rutubet, ışık ve havalandırma şartlarının
mümkün olması gerekir.
Ön hazırlık odası: %100 steril çalışmayı sağlamak
için gerekli olan steril dolap adı verilen çalışma masasının bulunduğu odadır.
Yıkama odası: Burada besin ortamının hazırlanması, cam laboratuvar malzemelerinin ve besin ortamının sterilizasyonu ve cam eşya temizliği yapılır.
Kültür odası:
Dikilecek bir bitkinin süratle gelişmesi için sterilize edilmiş, asgari 20 azami 23 derece ısı, asgari % 60-100 rutubet ve 1 mt. kareye 5500 kalvinlik günde 9 saat ışık gereklidir.
Bu odada sıcaklık ve ışık kontrol edilebilir durumda olmalıdır. Tüpler içindeki besin ortamına
konulmuş örneklerin gelişmelerini burada olur.
KAYNAKkonulmuş örneklerin gelişmelerini burada olur.
TF-001
TF-002

TF-004
Bitki parçalarının tüplere konması ve köklü bitkiler
Doç. Dr. Mehmet Babaoğlu
Selçuk
Üniversitesi Ziraat Fakültesi, 42079 Kampüs, Konya