Laboratuvar

DNr. 1.14
Doku kültüründe bir laboratuvarda bulunması gerekenler:
-    Alev lambası
-    Alüminyum folyo
-    Ambalaj filmi (naylon)
-    Analitik elektronik terazi
-    Aspiratör
-    Basınçlı hava kompresörü veya kaynağı
-    Beherler (250 ml, 600 ml, 1 litre, 2 litre, 5 litre)
-    Bisturi
-    Buhar banyosu (100 C ye kadar ayarlanabilen)
-    Buzdolabı (derin donduruculu)
-    Cam kavanozlar (cam şişe), muhtelif reçel ve konserve kavanozları (100, 150,  200, 500 ml)
-    Dereceli silindirler (20 ml, 50 ml, 100 ml, 200 ml, 500 ml, 1 litre, 2 litre)
-    Dolaplar
-    Erlenler (100, 250 ml, 1, 2, 4 litre kapasiteli en az bir tanesi ölçülü ağızlı)
-    Etüv
-    Fayanslar (10x10, 15x15 cm, en az 20 adet)
-    Filtre sterilizasyonu için filtre üniteleri
-    Floresan ışığı (serin-beyaz) ile aydınlatılan ve sıcaklığı ayarlanabilen kültür odası
-    Fotoğraf filmi (siyah-beyaz ve renkli, slayt için)
-    Gaz kaynağı (doğal gaz)
-    Isıtıcılı manyetik karıştırıcı
-    Kağıt havlular
-    Kauçuk eldivenler
-    Laminar hava akışlı kabin (HEPA filtreli)
-    Mikrodalga fırın
-    Mikro pipetler (Gilson vb.) 1-5 ml, 5-20 ml, 20-50 ml, 50-200 ml, 200-1000 ml arası ayarlanabilen çeşitli hassasiyette.
-    Mikroskoplar (stereo; büyütmeli ve ışık kaynaklı)
-    Otoklav, basınçlı pişirici ve otoklav eldivenleri
-    Otomatik pipet
-    Pastör pipetler (arkası pamuklu, 15-23 mm uzunluğunda)
-    Pensler (4, 7, 8 inç) ikişer adet
-    Petri kapları (5, 7, 9, 12, 14 cm cam veya tek kullanımlık plastik)
-    pH metre
-    Pipet doldurucu
-    Pipet memeleri
-    Pipet pompası (20 ml, mekanik veya otomatik)
-    Pipet yıkayıcı
-    Pipetler (1, 5, 10 ml, tek kullanım için veya cam)
-    Plastik fide dikim kapları
-    Raflar
-    Raklar
-    Saf alkol (%96 Ethanol)
-    Saf su ünitesi (su demineralizasyon ünitesi tercih edilmelidir).
-    Çalkalayıcı (yatay-horizontal)
-    Santrifüj (makro-mikro)
-    Sprey şişesi ve şişeler
-    Test tüpleri (25 x 100 mm)
-    Tripod
-    Vakum pompası

Çalışma alanı
Mikro üretimde çalışmaların yapılabilmesi için bir laboratuvar düzeninin kurulması, bu düzende gereğinde ayarlanabilen ısı, rutubet, ışık ve havalandırma şartlarının mümkün olması gerekir.

Ön hazırlık odası: %100 steril çalışmayı sağlamak için gerekli olan steril dolap adı verilen çalışma masasının bulunduğu odadır. 

Yıkama odası: Burada besin ortamının hazırlanması, cam laboratuvar malzemelerinin ve besin ortamının sterilizasyonu ve cam eşya temizliği yapılır. 


Kültür odası:
Dikilecek bir bitkinin süratle gelişmesi için sterilize edilmiş, asgari 20 azami 23 derece ısı, asgari % 60-100 rutubet ve 1 mt. kareye 5500 kalvinlik günde 9 saat ışık gereklidir.

Bu odada sıcaklık ve ışık kontrol edilebilir durumda olmalıdır. Tüpler içindeki besin ortamına 
konulmuş örneklerin gelişmelerini burada olur.

TF-001

TF-002

TF-004
Bitki parçalarının tüplere konması ve köklü bitkiler

KAYNAK
Doç. Dr. Mehmet Babaoğlu
Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi, 42079 Kampüs, Konya