Kültürde yardımcı maddeler

DNr. 1.17
Makro elementler :
En önemlisi Azottur. Fosfor, sodyum, magnezyum kükürt ve kalsiyum da önemli elementler arasında sayılabilir.

Mikro elementler :
En çok kullanılan mikro elementler sırasıyla demir, manganez, çinko, bor, bakır, molibden, kobalt ve iyottur.

Vitaminler :
Enzim reaksiyonlarında katalitik etkiye sahiptirler. En gerekli olanlar B1, B3, B6, C, E, A ve D3 tür ve zaman zaman özel uygulamalarda besin ortamına ilave edilebilirler.

Şekerler : 
Kültüre alınan bitki hücre ve dokuları yeterli miktarlarda karbonhidrat sentezi yapamadıklarından enerji kaynağı olarak çeşitli şekerler kullanılmalıdır. Besin ortamlarında sıklıkla kullanılan şeker sakkarozdur. 
Diğerleri; glikoz, maltoz ve früktozdur.

Jel yapıcı maddeler : 
Besin ortamlarını yarı-katı hale getirmek için kullanılan komponentler arasındadır. En çok kullanılanlar; agar, agaroz, jelatin ve nişastadır.

Bitki büyüme düzenleyicileri :
Oksinler, sitokininler, gibberellinler ve absisik asittir.

Oksin :
Kallus uyarımı, sürgün re jenerasyonu ve hücrelerin köklendirilmesinde kullanılır.

Stokinin:
Hücre bölünmesi ve sürgün çoğaltımında kullanılır.

Absisik asit;
Doku kültüründeki rolü tam olarak bilinmemekle beraber, genellikle somatik embriyoların olgunlaştırılmasında kullanılır.

Gibberellin: (GA3 :Giberellik asit)
Meristemlerden bitki re jenerasyonunun uyarılmasında, sürgünlerin boylarının uzatılmasında, embriyo ve övül kültüründe kullanılmaktadır.

Amino asitler :
Hücre kültürlerinin indirgen azot ihtiyacını karşılamada çok önemlidirler. Eğer ortamda nitrat ve amonyum miktarı dengeli ise birçok ortamda kullanılmaları gereksiz olabilir.  

Antibiyotik ve biyositler:
Besin ortamının kirlenmesini önlemek amacıyla uzun süreli korumada biyosit, kısa süreli korumada antibiyotikler kullanılır.

Diğer komponentler:
Bazı özel durumlarda bitki hücrelerince salgılanan toksin maddeleri absorbe etmek için besin ortamlarına (özellikle köklendirme ortamlarına) aktif karbon ilave edilir.
           
Bitki büyüme düzenleyicileri:
Bitki büyüme düzenleyicileri (BBD) doku kültürü ortamlarının en önemli unsurudur. Bitkilerin büyüme ve gelişmesini artıranlar veya durduranları vardır. Tür ve çeşitlere göre değişmekle birlikte uygun olmayan konsantrasyonda ortama ilave edildiklerinde genellikle hiçbir etki ortaya çıkmaz. Bitki hormonları, bir dokuda üretilip, büyüme ve gelişmenin olacağı diğer dokulara taşınan ve çok düşük konsantrasyonlarda etkili olan endojen organik bileşiklerdir.

İndol asetik asit, zeatin, zeatin ribozid, GA, absisik asit ve etilen bitkilerce üretilen hormonlardandır. Sentetik yollarla üretilenler de dahil olmak üzere genel olarak hepsine bitki büyüme düzenleyicileri adı verilmektedir.

En çok kullanılanlar;
1) oksinler,
2) sitokininler,
3) gibberellinler,
4) absisik asit ve
5) etilendir.

Oksinler :
Hücrelerin büyümesi ve bölünmesinde, köklendirme, yan sürgünlerin gelişiminin engellenmesinde etkilidirler. Oksinler, doku kültürlerinde tek başına kullanıldıklarında kallus uyarımını, hücre süspansiyonlarının elde edilmesini ve somatik embriyo oluşumunun uyarımını, sitokininlerle birlikte kullanıldıklarında yine kallus oluşumunu, sürgün re jenerasyonunu (organogenesis) ve somatik embriyo oluşumunun uyarılmasını sağlayabilirler. Ayrıca elde edilen sürgünlerin köklendirilmesinde vazgeçilmez bir kullanıma sahiptirler. Temel hormon formu IAA (indol-3-asetik asit)’tir.

Sentetik oksinler arasında NAA, IBA, 2,4-D, 2,4,5-T ve Pikloram sayılabilir. Sentetik oksinler ticari uygulamalarda meyve dökümünün engellenmesi ve çeliklerin köklendirilmesinde yaygın olarak kullanılmaktadır.

Sitokininler :
En çok kullanılan sitokininler adenin (aminopürin) türevleridir. Bunlar içinde de BAP en çok kullanılanıdır. Sitokininler, çoğunlukla kök ucu meristemi ve genç yapraklarda üretilir. Hücre bölünmesi, yeniden farklılaşma, bitki sürgün üretimi ve sürgün çoğaltımında etkili olup antioksidan etki göstererek yaşlanmayı da geciktirirler. Fakat sürgünlerde köklenmeyi ve embriyogenesisi engellerler. Özellikle son yıllarda çok sık kullanılan ve güçlü bir sitokinin aktivitesi gösteren TDZ ve CPPU’nun doku kültürlerinde kullanımı ile ilgili bir çok çalışma mevcuttur. Fakat sentetik olarak elde edilen sitokinin benzeri bu iki maddenin kullanımı ile elde edilen sürgünlerin köklendirilmesi oldukça zor olmaktadır. Doğal sitokinin formları, zeatin ve zeatin riboziddir. Fakat bunlar daha pahalıdırlar.

Gibberellinler :
Meristemlerden bitki re jenerasyonunun uyarılmasında, sürgünlerin boylarının uzatılmasında, embriyo ve ovül kültürlerinde kullanılmaktadır. Kallus gelişimini, organogenesisi ve adventif kök oluşumunu engellerler. Ayrıca bitkilerde gövdenin uzamasını ve çiçeklenmeyi artırırlar. Doku kültürü yapmadan bile evde çiçeklenmeyi artırma ve boy uzamasını sağlamak için sprey halinde çiçeklere uygulanabilirler. Fazla dozda kullanılırsa çok fazla boy uzamasına neden olurlar. Dikkatli olunmalıdır.

Absisik asit :
Strese maruz kalmış yapraklarda, uyuyan tomurcuklarda ve tohumlarda bulunur. Absisik asitin doku kültürlerindeki rolü henüz tam olarak anlaşılamamış olmakla birlikte halen somatik embriyoların olgunlaştırmasında kullanılmaktadır. Ayrıca yaprak ve meyve dökümü (absisyon) ve uyku halinde etkili olup, yaprak gözeneklerinin kapanmasını düzenlemesi diğer etkileri arasında sayılabilir. Absisik asit ışığa hassastır.

Bu tür maddeler medikal malzeme satanlarca temin edilebilir. Fakat çoğu suda erimediğinden alkol veya sodyum hidroksit veya potasyum hidroksit içinde eritilebilirler. Bu nedenle evlerde veya okullarda kullanımlarında sorunlar çıkabilir ve bunun yerine doğal hormonları içeren deniz yosunu özlerinin (örnek: Kalpak) kullanımı tavsiye edilir. Konuya daha fazla ilgi duyanlar Tablo 3’te verildiği şekilde büyüme düzenleyicilerini kullanabilirler.


Geliştiriciler
BA :
Benziladenin (N–6 Benzyladenine)
IBA :
İndolbütirik asit (Indole–3-butyric Acid)

Mineraller:
Miktarı: (mg l-1)
NH4NO3
530
Ca(NO3)2 4H2O
700
CaCl2 2H2O
90
MgSO4 7H2O
1600
KNO3
550
KH2PO4
1300
H3BO3
6.2
CuSO4 5H2O
2.5
MnSO4 H2O
20
Na2MoO4 2H2O
2.5
ZnSO4 7H2O
8.8
Sequestrene 138 Fe
100

Organikler:
Miktarı: (mg l-1)
Thiamine (B1)
0.60
Riboflavin (B2)
0.21
Nicotinic acid (B3)
1.15
Pyrodoxine (B6)
0.60
Vitamin E (-tocopherol)
20.0
vitamin C (Ascorbic acid)
1.0
Glycine
0.85
Myo-inositol
200
Sucrose (g L-1)
30
pH
5.5 – 5.8
Agar (g L-1)
5 – 6

KAYNAK

"İNTERNET"